הסטוריהמאמרים חדשים

הפיכה בסוריה

-----------------------------------------------------------------------

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: rentatar@gmail.com - שלחו כאן אימייל

תגובת שרשרת שהחלה בריסוק החיזבאללה על ידי ישראל והתקיפה באיראן שתפסה אותה במערומיה הייתה הזדמנות יוצאת דופן למהלך ההפיכה בסוריה.

בתוך ימים ספורים, התקדמות המורדים ברחבי סוריה הפכה למרד רחב היקף, כזה שזעזע את שורשיו של משטר אסד. הבוקר, העולם התבשר שהמורדים הצליחו לכבוש את הבירה הסורית דמשק, שהייתה עד כה מעוזו האחרון של המשטר. האירוע הדרמטי אילץ את בשאר אסד, שעמד בראש המדינה במשך יותר משני עשורים, להימלט מהמדינה.
המראות מדמשק יוצרים תחושה היסטורית: רחובות שבעבר נשלטו על ידי כוחות הביטחון של המשטר, מתמלאים כעת במורדים הנושאים דגלים ומכריזים על שחרור. הכניסה לארמון הנשיאותי הייתה הרגע ששיקף את עוצמת המהפך, כאשר לוחמי המורדים נראו מסירים סמלים של משפחת אסד, ומשמידים כל זכר למנהיגות הקודמת.
בעוד השאלה לאן ברח אסד נותרת בגדר תעלומה, מקורות שונים מוסרים גרסאות שונות. רוסיה טוענת כי אסד עזב את המדינה בתיאום מראש מתוך "שיקולים הומניטריים". מנגד, ישנם דיווחים לא מאומתים על כך שמטוסו של אסד נפל קורבן לפעולה של כוחות המורדים.

אסאד ברח למוסקבה

אינסיבות ההיעלמות של אסדרועי הימים האחרונים מסמנים עידן חדש עבור סוריה, אך גם מעלים חששות כבדים לגבי עתיד המדינה. האם תוכל סוריה לשקם את עצמה לאחר עשור של מלחמת אזרחים? האם המורדים יצליחו להקים ממשלה שתוביל לאיחוד ושגשוג, או שתשקע המדינה באלימות נוספת? תשובות לשאלות אלה, ככל הנראה, יגיעו רק בהמשך.
בשעות הדרמטיות שאחרי נפילת משטרו של בשאר אל-אסד, העולם כולו סוער בתהיות: מה עלה בגורלו של השליט הסורי? רוסיה, בתמיכת מקורותיה הרשמיים, טוענת כי אסד עזב את סוריה, אולם בטורקיה ובאמירויות מכחישים כל ידיעה על כך. בתוך כך, במדינה עצמה מתפשטות שמועות שמטוסו התרסק או הופל, בזמן שלפי נתוני טיסה, המטוס המריא לדמשק, שינה כיוון בפתאומיות ונעלם לחלוטין מהמכ"ם. אתמול נודע אסאד ברח למוסקבה

מוקדם בבוקר, באותן שעות שבהן כוחות המורדים כבשו את רוב הבירה דמשק, המריא מטוסו של אסד מכיוון הארמון הנשיאותי בדרכו, ככל הנראה, לעבר החוף הסורי – אזור שבו מרוכזת העדה העלווית, המהווה את בסיס תמיכתו. אולם, בזמן שהמטוס טס מעל אזור חומס, התרחש שינוי בלתי צפוי: המטוס ביצע פניית פרסה חדה וחזר לתוך שטח סוריה. זמן קצר לאחר מכן, הוא נעלם לחלוטין מהמכ"ם. מקורות אנונימיים טוענים כי ייתכן שהמטוס הופל בידי מתנגדים, אך לא התקבלו עדויות רשמיות.

אל-ג'ולאני' אחמד חוסיין א-שרע, המוכר בכינוי אַבּוּ מֻחַמַּד מנהיג ארגון המורדים היאת תחריר א-שאם
אל-ג'ולאני' אחמד חוסיין א-שרע, המוכר בכינוי אַבּוּ מֻחַמַּד מנהיג ארגון המורדים היאת תחריר א-שאם

דמשק בידי המורדים: עידן חדש

המהפך ההיסטורי התבטא בבירור בסרטונים שהפיצו המורדים, בהם נראים לוחמים נכנסים לארמונו של אסד שבדמשק, מסירים סמלים של איראן וחיזבאללה ומשמידים פסלים ותמונות של חאפז אל-אסד, אביו של הנשיא המודח. בעקבות כיבוש הבירה, כוחות חיזבאללה החלו בנסיגה מהירה, ובמקביל, מיליציות איראניות עזבו עמדות רבות בסוריה, ככל הנראה מתוך חשש מהתנגשויות ישירות עם המורדים.
מנהיגי המורדים הכריזו בטלוויזיה הסורית: "54 שנות דיכוי הסתיימו. היום, סוריה משתחררת מעולו של שלטון משפחת אסד".

התגובה הבינלאומית: רוסיה ואיראן בצל הלחץ

התגובה של רוסיה, בעלת הברית המרכזית של אסד, מעוררת שאלות רבות. מוסקבה הודיעה כי אסד עזב את המדינה מרצון, מתוך "דאגה לעמו". עם זאת, אנליסטים טוענים כי ההצהרה משקפת חולשה של רוסיה, במיוחד בזמן שהיא מתמודדת עם לחצים גוברים בזירה האוקראינית. איראן, שגם היא השקיעה רבות בשימור משטרו של אסד, מתמודדת עם מה שנראה כמפלה אסטרטגית מהותית. גורם במשמרות המהפכה האיראניים ציין כי "נפילתו של אסד פוגעת בציר ההתנגדות ומערערת את יציבות ההשפעה האיראנית באזור".

בזמן שהמורדים מחפשים מידע על מקום הימצאו של הנשיא לשעבר, הספקולציות גוברות. יש שטוענים שהוא נמלט מחוץ לגבולות סוריה, בעוד אחרים מאמינים שמטוסו הופל, או שאולי הוא מסתתר באזור הררי מרוחק. בינתיים, רוסיה העלתה את כוננותה בבסיסיה בסוריה וקראה לשמירה על רגיעה, מחשש להסלמה שתוביל למלחמת אזרחים כוללת.

נתניהו: "זה יום היסטורי – נפילת משטר אסד יוצרת הזדמנויות וסיכונים"

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס היום לנפילת משטרו של בשאר אל-אסד בסוריה, שהוגדר על ידו כ"יום היסטורי בתולדות המזרח התיכון". בדבריו, הצביע נתניהו על התמוטטות המשטר בדמשק כתוצאה ישירה מהפעולות הישראליות נגד איראן וחיזבאללה, שהיו עמודי התווך של משטר אסד.
לדברי נתניהו, נפילת משטר אסד מסמלת שינוי אסטרטגי באזור:
"משטר אסד הוא חוליה מרכזית בציר הרשע של איראן – המשטר הזה נפל. זהו הישג גדול למדינת ישראל ולכל הכוחות באזור השואפים להשתחרר מרודנות ודיכוי. המכות שהנחתנו על איראן וחיזבאללה חוללו תגובת שרשרת שהובילה לקריסת המשטר."
עם זאת, נתניהו הדגיש כי המצב החדש מציב גם סיכונים משמעותיים. הוא התייחס לקריסת הסכם הפרדת הכוחות מ-1974, שהסדיר את אזור החיץ בגבול רמת הגולן.
"ההסכם הזה קרס, וחיילי סוריה נטשו את העמדות. הנחיתי את צה"ל לתפוס את אזור החיץ ואת העמדות השולטות בו כדי להבטיח שאף כוח עוין לא יתבסס בגבולנו."
נתניהו שיבח את מאמצי ישראל בשנים האחרונות לסייע לאוכלוסייה הסורית בזמן מלחמת האזרחים:
"ישראל הוכיחה שכנות טובה כשפתחה בית חולים שדה שטיפל באלפי סורים, וילדים רבים נולדו כאן במדינת ישראל. אנחנו מושיטים יד לשלום לשכנינו הדרוזים, לכורדים, לנוצרים ולמוסלמים שרוצים לחיות בשלום."
נתניהו סיים את דבריו באמירה חד-משמעית על מחויבותה של ישראל לביטחונה:
"נעקוב בשבע עיניים אחר ההתפתחויות ונעשה כל מה שצריך כדי להגן על גבולנו ועל ביטחוננו. היום הזה מסמן הזדמנויות חדשות לישראל, אבל גם מחייב אותנו לשמור על ערנות וסולידריות."
דבריו של נתניהו משקפים את המדיניות הישראלית הנחושה להגן על גבולותיה, תוך שמירה על פתיחות ויחסי שכנות טובים עם האוכלוסיות בסוריה שמחפשות יציבות ושלום.

בשאר אל-אסד: המנהיג שלא היה מיועד לשלטון

בשאר אל-אסד, הנשיא הנמלט של סוריה, לא היה המיועד המקורי לרשת את השלטון מאביו, חאפז אל-אסד. למעשה, בשנותיו הצעירות לא היה לו שום קשר לעולם הפוליטי או הצבאי, והוא יועד לקריירה שונה לחלוטין. בשאר נשלח ללמוד רפואת עיניים בלונדון, מתוך כוונה לבנות לעצמו עתיד רחוק ממוקדי הכוח והעוצמה.
האח המיועד וטרגדיה ששינתה את התוכניות
המיועד האמיתי לרשת את אביו היה האח הבכור, באסל אל-אסד, שנחשב לדמות כריזמטית ולוחמת, והוא כבר החל להתכונן לשלטון. באסל הפך לדמות ציבורית מרכזית, ואביו טיפח אותו כמי שינהיג את סוריה בעתיד. אולם, ב-1994 התרחש אירוע טרגי שטלטל את משפחת אסד – באסל נהרג בתאונת דרכים קטלנית.
מותו של באסל הותיר חלל מנהיגותי וגרם לחאפז אל-אסד לשנות את תוכניותיו. הבחירה נפלה על בשאר, שלא היה מוכן לתפקיד ואף נעדר את הכריזמה הצבאית והפוליטית של אחיו. חאפז התחיל בתהליך הכנתו של בשאר לתפקיד, כשהוא שולח אותו לצבא ומכניס אותו למסלול פוליטי מואץ.
עלייתו לשלטון
עם מותו של חאפז אל-אסד בשנת 2000, בשאר הוכרז כנשיא סוריה, במה שנראה כירושה דינסטית יותר מאשר מינוי המבוסס על כישורים. בשנות שלטונו הראשונות, ניסה להציג עצמו כמתון ומודרני, אך במהרה אימץ את השיטות הדכאניות שאפיינו את שלטון אביו.

תקווה חדשה לפליטים הסורים

נפילתו של אסד חוללה גל של תקווה בקרב מיליוני הפליטים שברחו מהמדינה במהלך מלחמת האזרחים האכזרית. מחנות פליטים בגבול טורקיה וירדן דיווחו על קבוצות של אנשים הממתינים לחצות בחזרה לסוריה. למרות האתגרים הצפויים, רבים מהפליטים מביעים תקווה לשוב למולדתם ולהתחיל חיים חדשים במדינה משוחררת מהדיקטטורה.

 

 

ישראל נערכת לשינויים במרחב

בעקבות האירועים הדרמטיים בסוריה, ישראל העלתה את הכוננות בגבול הצפון. צה"ל ביצע שורת תקיפות ממוקדות נגד מטרות אסטרטגיות, במטרה למנוע נפילת אמצעי לחימה מתקדמים לידי קבוצות עוינות. גורמים בכירים בצה"ל ציינו: "אנו עוקבים בדריכות אחר ההתפתחויות ולא נאפשר פגיעה בביטחון האזורי". במקביל נחפרה תעלה לאורך כל הגבול כדי למנוע זליגת כוחות מסוריה לגולן
על פי דיווחים זרים, מטוסי קרב של חיל האוויר הישראלי ביצעו גלי תקיפות נרחבים בסביבת דמשק. התקיפות התמקדו במערכי נשק מתקדמים ומתקני ייצור אמצעי לחימה, שנמצאים בסיכון ליפול לידי כוחות המורדים שהפילו את משטרו של בשאר אל-אסד. בין היעדים שהותקפו נמנה גם מאגר נשק כימי, שהיווה איום פוטנציאלי על יציבות האזור כולו.

החרמון הסורי צילום דובר צהל
החרמון הסורי צילום דובר צהל

בעקבות ההתרחשויות, צה"ל עדכן הבוקר על פריסת כוחות מתוגברת באזור החיץ שבגבול רמת הגולן. צעד זה ננקט במטרה להגן על יישובי הצפון ועל ביטחונם של אזרחי ישראל. בהודעת דובר צה"ל נמסר: "לאור ההתפתחויות בסוריה ובהתאם להערכת המצב, פרסנו כוחות במספר נקודות אסטרטגיות באזור החיץ, כדי להבטיח את הביטחון במרחב. צה"ל אינו מתערב באירועים הפנימיים בסוריה, אך יפעל ככל שיידרש לשימור היציבות ולהגנה על אזרחי מדינת ישראל."
לפי דיווחים שהתקבלו מסוריה, חיל האוויר הישראלי ביצע במהלך הלילה תקיפות נרחבות על יעדים אסטרטגיים, בהם שדות התעופה הצבאיים אל-מזה וחלחאלה. התקיפות התמקדו במחסני אמל"ח מתקדמים, כולל טילי קרקע-קרקע, שנמצאו באזורים אלו. במקביל, כוחות צה"ל השתלטו על מספר מוצבים בחרמון הסורי, במסגרת מהלך צבאי שנועד להבטיח שליטה מלאה באזור החיץ.
האירועים הללו מגיעים על רקע נפילת משטרו של בשאר אל-אסד בעקבות המרד בסוריה, כאשר ישראל מתמקדת במניעת התבססות גורמי טרור בשטחים הסמוכים לגבול. במהלך היום, ביקרו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון ישראל כ"ץ בגבול רמת הגולן, כשהם משגיחים מקרוב על ההתפתחויות בשטח.
במהלך הביקור, התבטא נתניהו באמירה חד-משמעית: "נפילת אסד היא תוצאה ישירה של המכות הכואבות שהנחתנו על איראן וחיזבאללה. לא ניתן להם ולשום גורם עוין לייצר אחיזה בשטחים המסכנים את ביטחוננו."
שר הביטחון כ"ץ הוסיף: "אזור החיץ נמצא בשליטתנו, ואנו ערוכים להגן על אזרחי ישראל מכל איום שיגיע מסוריה. התקדמות צה"ל והפעולות שלנו משקפות את עוצמתנו האסטרטגית."
המהלך הצבאי המורכב כלל לא רק תקיפות אוויריות, אלא גם פעולות קרקעיות מחושבות, שמטרתן לשמר את השקט בגבול ולמנוע זליגת נשק מתקדם לידיים עוינות. השליטה במוצבים בחרמון הסורי מסמנת הישג משמעותי לצה"ל, אשר נערך להגן על הגבול גם בתרחישי הסלמה.
ישראל ממשיכה לעקוב בדריכות אחר ההתפתחויות במלחמת האזרחים בסוריה, ומביעה נחישות ברורה למנוע כל פגיעה בביטחונה וביציבותה האזורית.
בתוך כך, דווח כי ישראל העבירה מסרי אזהרה למורדים השולטים כעת בגולן הסורי, לבל יחצו את קו אלפא – הגבול המסומן בין סוריה לישראל בשטח המפורז. המסרים הועברו כחלק מהמאמץ למנוע הסלמה נוספת ולשמר את השקט בגבול.

עתידה של סוריה: אתגרי השיקום

עם תום שלטונו של אסד, סוריה עומדת בפני אתגר עצום – שיקום מדינה שסבלה מהרס חסר תקדים. למעלה מחצי מיליון בני אדם איבדו את חייהם, מיליונים הפכו לפליטים, ותשתיות קרסו כמעט לחלוטין. המורדים מתחייבים להוביל לשינוי משמעותי ולהקים ממשלה שתתמקד באחדות ושיקום, אך הדרך לשם ארוכה ומלאת מכשולים.

סיום עידן אסד: נקודת מפנה במזרח התיכון

תבוסת אסד מהווה נקודת מפנה היסטורית לא רק עבור סוריה, אלא עבור האזור כולו. המזרח התיכון מתמודד כעת עם שאלות קשות: האם סוריה תצליח לשקם את עצמה כמדינה חופשית ומאוחדת, או שמא תתפצל לקבוצות לוחמות נוספות? ומה יהיו ההשלכות על שאר המדינות המעורבות, במיוחד רוסיה ואיראן? ימים יגידו אם סוריה תוכל לשוב לעידן של יציבות ושגשוג – או שתשקע בכאוס חדש.

 

מאמרים שאולי יענינו אתכם
החות'ים בתימן היסטוריה מצב נוכחי והקשר לישראל
צילום דובר צהל

החות'ים הם תנועה פוליטית-דתית שיעית זיידית בתימן, אשר צמחה בסוף המאה ה-20 והתבססה בעיקר בצפון המדינה. התנועה נוסדה על ידי - קראו עוד

החזית העיראקית  במלחמת חרבות ברזל
צילום דובר צהל

במהלך שנה שלמה, מיליציות פרו-איראניות בעיראק פעלו כחזית פעילה במסגרת "ציר ההתנגדות" בהובלת איראן, ותקפו מטרות ישראליות ואמריקניות בתגובה למלחמת - קראו עוד

המזרח התיכון היום והמצב בישראל
טייסי חיל האויר

ההפיכה המשפטית דוהרת בפעם השנייה ויריב לוין מריץ אותה כאילו לא היה ה 7 באוקטובר, גם אם חלקים מסויימים מההפיכה - קראו עוד

האם תוספי מזון באמת מועילים?
תוספי מזון

תוספי מזון הם אחד הנושאים החמים בעולם הבריאות, עם תעשייה גלובלית שמגלגלת מיליארדי דולרים בשנה. רבים רואים בהם אמצעי קל - קראו עוד

סם הקפטגון
סם הקפטגון

סם הקפטגון, הידוע בשמות נוספים כמו פיטון, ביוקפטון ופנטיניל, הוא סם סינתטי ממשפחת האמפטמינים. תחילה שווק הסם בשנות ה-60 כתרופה - קראו עוד

דלקת גרון מאפיינים, גורמים ודרכי טיפול
דלקת גרון

דלקת גרון היא תופעה נפוצה, במיוחד בעונות המעבר ובחורף, תקופה בה התפשטות מחלות זיהומיות עולה משמעותית. דלקת גרון יכולה להיגרם - קראו עוד

עלייתו והתרסקותו של הציר השיעי במזרח התיכון
חיילי צה"ל באזור החיץ בסוריה צילום דובר צה"ל

הציר השיעי, שהתבסס במזרח התיכון במהלך העשורים האחרונים, היווה ברית אסטרטגית בין איראן, עיראק (בעיקר לאחר הפלת סדאם חוסיין ב-2003), - קראו עוד

מגנזיום בגוף האדם
מגנזיום

מגנזיום הוא מינרל חיוני המשפיע על מגוון רחב של תהליכים בגוף האדם. הוא תומך בפעילות של מאות אנזימים ומעורב במנגנונים - קראו עוד

 מה קרה למוח שלנו בעקבות המלחמה?
מה קרה למוח שלנו בעקבות המלחמה

בשנה האחרונה, תושבי ישראל מתמודדים עם מציאות קשה ומורכבת, שבה חוויות טראומטיות, אובדן, מתח וחרדה הפכו לשגרת חיים. חשיפה למלחמה, - קראו עוד

 פצצות חודרות בונקרים
 פצצות חודרות בונקרים

לאחר מבצע החיסול של חסאן נסראללה בדאחייה בבירות עם פצצות חודרות בונקרים מצאנו לנכון להבהיר מהן פצצות אלו ההסטוריה של - קראו עוד

מי אתה חסן נאסראללה
חסאן נאסרללה מתוך אלמנאר

חסן נסראללה, מנהיג ארגון חיזבאללה הלבנוני, נולד ב-31 באוגוסט 1960 בפרבר שיעי בעיר ביירות, בירת לבנון. נסראללה, שגדל במשפחה דתית, - קראו עוד

 טיל היפרסוני 
 טיל היפרסוני 

בעקבות הודעת החותים השבוע על ירי של טיל היפרסוני לכיוון ישראל בחרנו להרחיב מעט על הטיל, הטכנולוגיה הצבאית עברה שינויים - קראו עוד

חדשות