מגנזיום בגוף האדם
-----------------------------------------------------------------------
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: rentatar@gmail.com - שלחו כאן אימייל
תוכן עניינים
- 1 מגנזיום הוא מינרל חיוני המשפיע על מגוון רחב של תהליכים בגוף האדם. הוא תומך בפעילות של מאות אנזימים ומעורב במנגנונים קריטיים כמו ייצור אנרגיה, ייצוב של מבנה ה-DNA, איזון רמות הסוכר בדם, ויסות לחץ דם ותפקוד השרירים והעצבים. המגנזיום נחוץ גם לבניית העצמות ולשמירה על קצב הלב התקין.
- 2 תופעות ומחלות הקשורות במחסור במגנזיום
- 3 חשיבות המגנזיום לבריאות
- 4 מה קורה בעולם?
- 5 מה קורה בארץ
- 6 התמודדות עם המחסור במגנזיום
- 7 מקורות מזון עשירים במגנזיום
מגנזיום הוא מינרל חיוני המשפיע על מגוון רחב של תהליכים בגוף האדם. הוא תומך בפעילות של מאות אנזימים ומעורב במנגנונים קריטיים כמו ייצור אנרגיה, ייצוב של מבנה ה-DNA, איזון רמות הסוכר בדם, ויסות לחץ דם ותפקוד השרירים והעצבים. המגנזיום נחוץ גם לבניית העצמות ולשמירה על קצב הלב התקין.
תופעות ומחלות הקשורות במחסור במגנזיום
מחסור במגנזיום עלול לגרום למגוון תסמינים ומחלות, והוא שכיח יחסית בקרב האוכלוסייה המודרנית. חסר כרוני במגנזיום נקשר לסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, יתר לחץ דם, סוכרת סוג 2, שברים בעצמות ומחלות נוירולוגיות. תסמינים של מחסור עשויים לכלול עייפות, התכווצויות שרירים, חוסר שקט, חולשה ועצבנות. במצבים חמורים במיוחד, מחסור במגנזיום עלול לגרום לאובדן תחושה, שינויים קצב הלב והתכווצויות חמורות.
חשיבות המגנזיום לבריאות
למגנזיום יש תפקיד מרכזי בתפקוד התקין של מערכות רבות בגוף, ובעיקר בשמירה על פעילות לב תקינה ובמניעת מחלות כרוניות. לפי משרד הבריאות, כל תוספת של 100 מ"ג מגנזיום ביום יכולה להפחית את הסיכון לתמותה ממחלות לב בכ-30%. מחסור במגנזיום במי השתייה מעלה את הסיכון למחלות לב בקרב אוכלוסיות שצורכות מים מותפלים. מחקרים מצאו כי מאושפזים בעקבות התקף לב המתגוררים באזורים בהם מים מותפלים נוטים לתמותה גבוהה יותר ב-200% תוך 30 יום בהשוואה למאושפזים באזורים עם מי שתייה טבעיים.
מה קורה בעולם?
מדינות כמו קפריסין וסעודיה הבינו את החשיבות של המגנזיום במי השתייה והחלו בתוספת המינרל למים המותפלים שלהן. בישראל, לעומת זאת, קיימים כבר מעל עשור עיכובים בביצוע פיילוט לבחינת טכנולוגיות מתאימות להוספת מגנזיום למים. מדובר במהלך מורכב ויקר, אך הוא הכרחי נוכח הסיכון הבריאותי הנובע מהחוסר במגנזיום במי השתייה.
מה קורה בארץ
בעשור האחרון הולך ומתברר חוסר במגנזיום במי השתייה המותפלים בישראל, והנושא מקבל תשומת לב רבה בשל הסיכון הבריאותי הנובע מכך, במיוחד למחלות לב. מגנזיום הוא מינרל חיוני לגוף, וצריכתו קשורה להפחתת סיכונים למחלות כמו יתר לחץ דם, סוכרת ושבץ מוחי. עם זאת, במי הים המותפלים, שמהווים כיום כ-80% ממי השתייה בישראל, חסר לחלוטין מגנזיום, ולכן אזורים בהם צורכים בעיקר מים מותפלים סובלים ממחסור במינרל זה בהשוואה לאזורים המסתמכים על מי תהום.
למרות הסכנה הבריאותית, פיילוט להוספת מגנזיום לא יצא לפועל, ונראה כי המשרדים השונים אינם מגיעים להסכמה על יישום המהלך. משרד הבריאות, רשות המים, משרד האוצר ומשרדים נוספים אחראים על קידום הפיילוט, אך הם מתקשים להחליט על תקצוב ומימונו. משרד האוצר אף ציין כי "לא הגיעה החלטה משותפת לגבי ישימות כלכלית וטכנולוגית של הפיילוט".
דו"ח מבקר המדינה מצביע על הצורך הדחוף בהתקדמות בנושא, ומבקר את האיטיות שבה מתקבלת ההחלטה. לדבריו, יש להקים מתקן חלוץ שיבדוק את ישימות הטכנולוגיה להוספת מגנזיום במי השתייה, אך משרדי הממשלה גוררים רגליים בעניין זה מזה שנים רבות. במקביל, מבקר המדינה ממליץ לפרסם מידע לציבור בנוגע להשלכות הבריאותיות של חוסר במגנזיום במים מותפלים.
התמודדות עם המחסור במגנזיום
בהיעדר מתקן שמאפשר הוספת מגנזיום למים המותפלים, משרד הבריאות ממליץ על מקורות תזונתיים חלופיים למגנזיום, כגון צריכת מזונות עשירים במינרל. מקורות טובים כוללים אגוזים, ירקות ירוקים וקטניות, אך עבור חלקים גדולים מהאוכלוסייה תוספת זו אינה מספקת, במיוחד עבור אוכלוסיות מבוגרות ואנשים הסובלים מבעיות לב.
במקרה של מחסור ניתן להיעזר גם בתוספי תזונה המכילים מגנזיום, אך חשוב להתייעץ עם רופא כדי לקבוע את המינון המתאים. במקרים מסוימים, נטילת תוספים יכולה לסייע בשמירה על רמות המינרל בגוף ולשפר את התסמינים הקשורים במחסור.
מקורות מזון עשירים במגנזיום
מגנזיום ניתן למצוא במגוון מזונות טבעיים, וצריכתם באופן קבוע יכולה לעזור למנוע מחסור. מקורות טובים למגנזיום כוללים עלים ירוקים (כמו תרד), אגוזים (כגון שקדים וקשיו), זרעים (בעיקר גרעיני דלעת וחמנייה), קטניות (כגון שעועית ועדשים), דגנים מלאים ושוקולד מריר. ניתן למצוא מגנזיום גם במים טבעיים, אך במים מותפלים כמותו קטנה או לא קיימת.