בריאותגוף האדםחדשות

ההשפעה של שעון החורף על גוף האדם

-----------------------------------------------------------------------

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: rentatar@gmail.com - שלחו כאן אימייל

למעבר לשעון חורף ישנן השפעות משמעותיות על גוף האדם, הנובעות בעיקר משינוי זמני האור והחושך שמסביבנו. אחת ההשפעות המרכזיות היא על השעון הביולוגי שלנו, המושפע מאוד ממחזורי האור והחושך. עם המעבר לשעון חורף, שעון הביולוגי מתקשה להסתגל לשעות האור הקצרות יותר, דבר שיכול להשפיע על מצבי הרוח, דפוסי השינה, ועל האנרגיה הכללית של הגוף.

במיוחד, חשיפה מופחתת לאור השמש בשעות הערב יכולה לגרום לחלק מהאנשים לחוות עצבות, תחושות ייאוש ואפילו דיכאון עונתי (Seasonal Affective Disorder). דיכאון זה קשור לרמות נמוכות יותר של ויטמין D שנוצר בעיקר מחשיפה לשמש, וכן ירידה בייצור סרוטונין, ההורמון המשפיע על מצב הרוח. מחקרים מצביעים גם על כך שימים קצרים יותר מובילים לעייפות, חוסר ריכוז, ולעיתים אף כאבי שרירים או ירידה בצפיפות העצם עקב חשיפה מופחתת לשמש בחורף
בנוסף, המעבר לשעון חורף משנה את זמני הפעילות שלנו, מה שיכול להוביל גם לשינוי בהרגלי השינה ובאיכות השינה. בעוד שיש אנשים שמרגישים תועלת מהשעה הנוספת לשינה, אחרים חווים קשיים בהסתגלות לשינוי, דבר שיכול להשפיע על התפקוד היומיומי שלהם ולהביא לעייפות, במיוחד בימים הראשונים לאחר שינוי השעון.

המעבר לשעון חורף, שמתקיים באופן קבוע מדי שנה, משפיע על שגרת חיינו ומבנה היום שלנו. כאשר השעון מורה שעה מוקדמת יותר, אנו מרוויחים שעת שינה נוספת, אך השינוי הזה טומן בחובו גם השלכות רבות על הגוף, הנפש והבריאות. משעון השינה ועד לתפקוד היום-יומי, חילופי שעונים משפיעים עלינו באופנים שלא תמיד נראים לעין, אך בהחלט ניכרים לאורך זמן.

השפעה על השעון הביולוגי

השעון הביולוגי, המכונה גם השעון הצירקדיאני, הוא מערכת פנימית שקובעת את זמני העייפות והערנות שלנו, בהתבסס על מחזורי האור והחושך. כשהמעבר לשעון חורף מפר את האיזון בין השעון הביולוגי לשעון החיצוני (השעון החברתי), הדבר עלול לגרום לשיבושים בשינה ולהשפיע על סדר היום כולו. כאשר אין סנכרון מלא בין השעון הפנימי לשעון החיצוני, עלולות להופיע תופעות כמו קשיי הירדמות, עייפות מוגברת ואפילו הפרעות במצב הרוח.

מחקרים מראים כי שינוי השעון יכול להוביל לעלייה באירועים מסוימים כמו תאונות דרכים או התקפי לב. חלק מהאנשים חווים תופעות של עייפות מוגברת ואף מצבי דיכאון עונתיים בעקבות השינויים הללו, בעיקר עקב החשיכה שמגיעה מוקדם יותר, הפוגעת בכמות האור שאנו נחשפים לה במהלך היום.

דיכאון עונתי ומצב הרוח

דיכאון עונתי, או דיכאון חורף, מתבטא בתחושת דכדוך או עצבות שיכולה להחמיר בשל היעדר חשיפה מספקת לאור השמש. חשיפה לאור מהווה גורם חשוב באיזון כימיקלים במוח, כמו סרוטונין, המשפיע על מצב הרוח שלנו. במדינות קרות כמו סקנדינביה, בהן שעות האור מוגבלות מאוד, תופעת הדיכאון העונתי מוכרת יותר ומגיעה עם רמות דיכאון גבוהות ונטיות אובדניות. לעומת זאת, בישראל התופעה פחות שכיחה אך משפיעה על אנשים רבים.

גם בישראל ישנם אנשים שנוטים להרגיש ירידה במצב הרוח בתקופת החורף. כדי להקל על הסימפטומים מומלץ להיחשף לאור שמש ככל הניתן, בעיקר בבקרים, ולנסות לשמור על שגרה שתומכת במצב רוח טוב, כמו פעילות גופנית ופעילויות חברתיות. כמו כן, תוספי ויטמין D, שניתן ליטול בטיפות או בטבליות, עשויים לסייע בהשלמת החסר שנגרם מהפחתת החשיפה לשמש.

בריאות הנפש והקשר לשעון החורף

תקופת החורף משפיעה לא רק על האנשים הסובלים מדיכאון עונתי, אלא גם על אוכלוסיות עם נטייה להסתגרות חברתית או מצבים נפשיים אחרים. בקרב צעירים ובני נוער, המעבר לשעון חורף עלול להגביר נטייה להסתגרות ולעלייה בשעות המסך, במיוחד בתקופות של פחות פעילות בחוץ.

שמירה על שגרה חיובית בתקופה זו יכולה לסייע לשיפור מצב הרוח ולהפחתת תחושת הדכדוך. ארגוני בריאות ממליצים להורים לנסות לעודד פעילויות חברתיות, כגון תנועות נוער או חוגים, ולתמוך בהגבלה של זמן המסך. גם בקרב מבוגרים, שגרה יומית קבועה, הכוללת פעילות חברתית ותחזוקה של קשרים בין-אישיים, עשויה לסייע בשמירה על רווחה נפשית גבוהה יותר.

תפקוד המערכת החיסונית

במהלך החורף והחשיפה המופחתת לשמש, המערכת החיסונית שלנו נחלשת לעיתים, בין היתר בשל הירידה בכמות הוויטמין D שהגוף מקבל באופן טבעי מקרני השמש. חוסר התאמה בשעון הביולוגי יחד עם שעות השינה המשתנות עלולים להחליש את הגוף ולגרום לו להיות פגיע יותר למחלות חורף, כמו הצטננות ושפעת.

השפעה על כאבי ראש ושבץ

חילופי השעון עלולים גם להגביר תופעות נוירולוגיות כמו מיגרנות או כאבי ראש מקבציים, שהם כאבים חריפים בעלי תקופתיות גבוהה, בעיקר בחילופי עונות. חולים במיגרנה עלולים להרגיש החמרה בכאבים בשל שינויים בשעות השינה ובמחזורי האור והחושך, מה שמקשה עליהם להסתגל לשינויי השעון.

ממצאים רפואיים מצביעים על עלייה במקרי שבץ מוחי ואירועים נוירולוגיים אחרים בתקופה שסביב חילופי השעון. ההשפעות עשויות להיות קשורות לירידה בשעות השינה, שינויים בעוצמת החשיפה לאור ושינויי האיזון ההורמונלי שמתרחשים בזמן זה. במקרים מסוימים, תוספי מלטונין עשויים לעזור להקל על התסמינים ולסייע לאנשים רגישים להסתגל לשינויי השעון.

שינויי השעון והתזונה

עם המעבר לשעון חורף, יש נטייה טבעית להרגיש עייפות מוגברת ורעב מוגבר, בעיקר בשעות הערב. הטמפרטורות הנמוכות והחשיכה המוקדמת משפיעים על התיאבון, ולעיתים גורמים לנו לחפש מזון מנחם ומלא בפחמימות. השינויים הללו משפיעים על ההורמונים האחראים לתחושת הרעב והשובע, כמו לפטין וגרלין, מה שעלול להוביל לאכילת יתר.

בכדי להתמודד עם התחושות האלו בצורה בריאה יותר, מומלץ לשמור על תזונה מאוזנת המשלבת חלבונים, פירות, ירקות וקטניות, שיכולים לעזור לשמור על תחושת שובע ולספק את החומצות האמינו הדרושות לייצור סרוטונין. מומלץ גם להתחיל את היום בארוחת בוקר מזינה ולהקפיד על ארוחות מסודרות במשך היום. השתייה היא מרכיב חשוב בתקופה זו, שכן לעיתים אנו נוטים לשתות פחות בחורף, מה שעלול לגרום לירידה בערנות ובתחושת הריכוז.

תרגול ושגרה גופנית

אורח חיים פעיל חשוב במיוחד בתקופת החורף, לא רק לשמירה על הבריאות הפיזית אלא גם להעלאת מצב הרוח. פעילות גופנית סדירה, גם אם היא מתקיימת בחלל סגור, תורמת להפרשת אנדורפינים, הורמונים המשפרים את מצב הרוח ומפחיתים תחושת כאב. התעמלות קבוצתית עשויה להיות מועילה במיוחד, שכן היא מעודדת את המשתתפים להמשיך להתאמן גם במזג אוויר קר ולהתחבר עם אנשים נוספים.

כאבי מפרקים ומזג האוויר

בעונות הקרות יש אנשים שמדווחים על עלייה בכאבי מפרקים, במיוחד בכפות הידיים, ברכיים ובאזורים רגישים אחרים. הקשר בין מזג האוויר לכאבי מפרקים הוא נושא שנוי במחלוקת, כאשר חלק מהמחקרים מראים קשר מסוים בין ירידת לחץ ברומטרי או טמפרטורות נמוכות לבין כאבים מוגברים, בעוד אחרים אינם מוצאים קשר סיבתי ישיר.

מומחים מסבירים כי ייתכן שהגוף מגיב לשינויים הללו בשל רגישות העצבים במפרקים ללחץ ולחות, או כתגובה של המוח המבצע קישור בין תחושת כאב למזג האוויר החורפי. במקרים כאלה, הקפדה על חימום הגוף והגברת הפעילות הגופנית יכולה לסייע בהפחתת הכאב.

השפעות על פוריות, היריון ולידה

שעון החורף וחילופי העונות משפיעים גם על מצבים פיזיולוגיים רגישים כמו פוריות והיריון. ירידה בכמות האור ואי-יציבות במזג האוויר עשויות להשפיע על מחזורי ההורמונים האחראים על פוריות האישה. חלק מהמחקרים מראים כי שינויים עונתיים יכולים להוביל לשינויים בתדירות המחזור החודשי ואף להשפיע על סיכויי קליטה להיריון.

חילופי עונות עשויים להשפיע גם על בריאות העובר, ובמקרים מסוימים מחקרים אף מעלים השערות לגבי השפעות עונתיות על מין הילוד. נדרשת עוד הבנה מעמיקה בתחום זה, אך ללא ספק, השפעות מזג האוויר ניכרות גם בהקשר זה ומצריכות מחקר נוסף.

שעון החורף משפיע באופן רחב ומגוון על גוף האדם, מהשפעות נוירולוגיות ונפשיות ועד לתפקוד יום-יומי ובריאות כללית. החשיכה המוקדמת משפיעה על השעון הביולוגי, מעוררת תופעות של עייפות, דכדוך ואף דיכאון עונתי אצל אנשים מסוימים. חשוב לשמור על תזונה נכונה, פעילות גופנית וחשיפה לאור ככל הניתן, כדי להתמודד בצורה מיטבית עם השינויים הללו ולהרגיש טוב יותר גם בעונת החורף הקרירה.

מאמרים שאולי יענינו אתכם
המזרח התיכון היום והמצב בישראל
טייסי חיל האויר

ההפיכה המשפטית דוהרת בפעם השנייה ויריב לוין מריץ אותה כאילו לא היה ה 7 באוקטובר, גם אם חלקים מסויימים מההפיכה - קראו עוד

האם תוספי מזון באמת מועילים?
תוספי מזון

תוספי מזון הם אחד הנושאים החמים בעולם הבריאות, עם תעשייה גלובלית שמגלגלת מיליארדי דולרים בשנה. רבים רואים בהם אמצעי קל - קראו עוד

סם הקפטגון
סם הקפטגון

סם הקפטגון, הידוע בשמות נוספים כמו פיטון, ביוקפטון ופנטיניל, הוא סם סינתטי ממשפחת האמפטמינים. תחילה שווק הסם בשנות ה-60 כתרופה - קראו עוד

דלקת גרון מאפיינים, גורמים ודרכי טיפול
דלקת גרון

דלקת גרון היא תופעה נפוצה, במיוחד בעונות המעבר ובחורף, תקופה בה התפשטות מחלות זיהומיות עולה משמעותית. דלקת גרון יכולה להיגרם - קראו עוד

מגנזיום בגוף האדם
מגנזיום

מגנזיום הוא מינרל חיוני המשפיע על מגוון רחב של תהליכים בגוף האדם. הוא תומך בפעילות של מאות אנזימים ומעורב במנגנונים - קראו עוד

 מה קרה למוח שלנו בעקבות המלחמה?
מה קרה למוח שלנו בעקבות המלחמה

בשנה האחרונה, תושבי ישראל מתמודדים עם מציאות קשה ומורכבת, שבה חוויות טראומטיות, אובדן, מתח וחרדה הפכו לשגרת חיים. חשיפה למלחמה, - קראו עוד

 פצצות חודרות בונקרים
 פצצות חודרות בונקרים

לאחר מבצע החיסול של חסאן נסראללה בדאחייה בבירות עם פצצות חודרות בונקרים מצאנו לנכון להבהיר מהן פצצות אלו ההסטוריה של - קראו עוד

מי אתה חסן נאסראללה
חסאן נאסרללה מתוך אלמנאר

חסן נסראללה, מנהיג ארגון חיזבאללה הלבנוני, נולד ב-31 באוגוסט 1960 בפרבר שיעי בעיר ביירות, בירת לבנון. נסראללה, שגדל במשפחה דתית, - קראו עוד

 טיל היפרסוני 
 טיל היפרסוני 

בעקבות הודעת החותים השבוע על ירי של טיל היפרסוני לכיוון ישראל בחרנו להרחיב מעט על הטיל, הטכנולוגיה הצבאית עברה שינויים - קראו עוד

 טראומה ופוסט-טראומה בישראל בעקבות השביעי באוקטובר
טראומה ופוסט-טראומה

מלחמות ואירועים ביטחוניים הם חלק בלתי נפרד מהמציאות בישראל מאז הקמתה, ובעיקר אחרי השביעי באוקטובר. התמודדות מתמשכת עם מתקפות טילים, - קראו עוד

היווצרות האדם והאבולוציה
התפתחות האדם

היווצרות האדם היא סיפור מרתק שנמשך מיליוני שנים, ובמרכזו תהליכי אבולוציה שהובילו להתפתחותו של הומו ספיינס, האדם המודרני. תהליך זה - קראו עוד

ילקוטים לבית הספר – המלצות
קרדיט משרד הבריאות

בחירה נכונה של ילקוט גב והתאמתו למימדי הילד חשובה לבריאות הגב

חדשות